Del

Fjordtur i Trollstigen og Atlanterhavsvejen

Fantastiske naturoplevelser, det ypperste af fjordriget

Geilo 

Byen blandt danskerne nok mest kendt for skiferie og filmen ”min søsters børn i sneen” men vi kunne godt tænke os at flere oplevede denne skønne fjeldlandsby om sommeren. Her summer af liv i de små butikker, caféer og livlige aktiviteter i byens centrum. Omgivet af fjelde og nær Hallingskarvet nationalpark med rig mulighed for at vandre, cykle, rafte og sejle kano. 
Dag 1-2 overnatning Vestlia Hotel Resort

Sognefjorden

Fjorden ligger kun få timers kørsel fra Geilo og her starter turens fjordoplevelser for alvor. Sognefjorden - også kaldet "Kongen", er Norges største fjord med sine mere end 200 km. Den lille idylliske by Sogndal, i hjertet af Sognefjorden, danner rammen om dit første møde med fjordriget.
Dag 2-3 overnatning Hoflund Fjord Hotel

Geiranger

Geirangerfjorden ligger egentlig kun lidt nord for Sognefjorden. Dog er der lige et par typisk norske forhindringer som fx fjorde der skal krydses/køres rundt om, fredede nationalparker og ja så lige Norges største gletsjer Jostedalsbreen, der gør køreturen til et par hundrede kilometer.

I Valldal dyrkes Norges bedste jordbær, siger de lokale, men man skal jo også sælge sig selv, når ”naboen” kan prale med at være Norges smukkeste fjord. Og det er præcis, hvad Geirangerfjorden er! Mere end 160 krydstogtskibe besøger hvert år fjorden. Tusindvis af besøgende tager turen i egen bil og her får man virkelig valuta for pengene, når Trollstigen og Ørnevejen danner rammerne for at komme helt frem til denne velkendte fjord. Stop ved udsigtspunktet på Ørnevejen, herfra ser du Geirangerfjorden og de brusende vandfald, ”de syv søstre”, i fugleperspektiv.

Dag 4 er til egen disposition Kør rundt i lokalområdet, tag på fjordcruise, lej cykel eller nyd et par rolige timer i Spa/badeafdelingen på hotellet. 
Dag 3-5 overnatning Hotel Union

Trollstigen 

Dagens kørsel er måske ikke så lang i kilometer men nogle af turens højdepunkter venter på at tage imod.
Først skal du gennem Valldal, ”verdenskendt” i hele Norge! Her dyrkes nemlig de bedste jordbær, iflg. dem selv. Geirangerfjorden, en af verdens smukkeste fjorde med mere end hundredetusinde besøgende hvert år. Mange kommer sejlende med cruiseskibe, men man får den bedste oplevelse af fjorden i egen bil og i fugleperspektiv fra ”Ørnevejen”. Hvis vejret tillader, har du herfra udsigt over Geirangerfjorden og de fantastiske vandfald ”de syv søstre”. Til slut den imponerende fjeldvej ”Trollstigen”, der med sine 11 hårnålesving får busser, lastbiler og personbil til at krybe sig op og ned af fjeldsiden. Husk at stoppe ved top- og bundstationen og tag et par foto før du bevæger dig opad/nedad. Til slut Norges vestkyst og Molde er i sigte.
Dag 5-6 overnatning Scandic Seilet

Atlanterhavsveien

Atlanterhavsvejen, mellem Bud og Kårvåg, er en noget anderledes oplevelse – den 36 kilometer lange vejstrækning, fører dig over broer og dæmninger, fra ø til ø, helt derude hvor kysten bliver til hav. Dette mesterstykke af en landevej er blevet kåret til århundredets bygningsværk af nordmændene, og er på den britiske avis The Guardians liste over verdens bedste køreture.

Atlanterhavsvejen forbinder Molde med Kristiansund, en af Norges mest karakteristiske byer, med farverige huse på den lille havn. Byen ligger spredt ud over fire øer, og er en god base hvorfra du kan besøge de mange fiskerlejer i området. Kristiansund har et rigt kulturliv, hvor landets ældste opera har over 100 årlige forestillinger, samt fotofestivalen Nordic Light. Efter Kristiansund sigtes mod Trondheim
Dag 6-7 overnatning Scandic Nidelven


Dovrefjell og Lillehammer

Sidste dag på denne fantastisk rundtur går sydover ad E6 gennem Dovrefjell, den 230 kilometer lange Gudbrandsdalen, der strækker sig fra Lesja i Nord til Lillehammer i syd. Ruten byder på dramatisk natur, små bygder og gamle traditioner. Gudbrandsdalen har med sin flotte natur inspireret mange kendt digtere og forfattere som Henrik Ibsens Peer Gynt. Sigrid Undset og Bjørnstjerne Bjørnson og ikke mindst Asbjørnsen.
På begge sider af E6 knejser nationalparken Dovrefjellet, en bjergkæde, hvis højeste punkt er Snøhetta 2.286 m.o.h. Parken strækker sig fra Oppdal - Hjerkinn. I Dover kan anbefales at gøre et stop og nyde fjeldet, den smukke natur, der byder på flora og fauna. Dovre er et af de få steder i verden, hvor der lever moskusokser, måske du støder på en.

Længere sydpå ad E6 passeres Rondane Nationalpark - hvor naturen og de mange fjeldtinder kan nydes og dalen der brydes af Gudbrandsdalslågen som løber gennem hele dalen. Det myldre med gårdshoteller i området og det er ikke vanskeligt at finde et spisested med lokalproduceret mad på menuen, vildt fra fjeldene, fisk fra de rene elve og ost fra fjeldysterierne.
Sidste stop på turen er Lillehammer
Dag 7-8 overnatning Lillehammer Hotel