Del

NORSKE VESTKYST

En rejse til den norske vestkyst er en oplevelse man aldrig glemmer! At køre mellem de små øer og sejle med de små færger, er en oplevelse for livet. Denne rundrejse på 8 dage er en fantastisk blanding af byliv, vestkyst, fjorde og turistveje. Den har faktisk næsten alt!

Fagernes

Jeres rejse til den norske vestkyst starter indenlands i byen Fagernes, som har eksisteret siden 1857. Strondafjorden er blot en stenkast væk fra hotellet og skaber idyl sammen med den grønne natur. Scandic Valdres ligger helt ned til fjorden i kort afstand til de utallige naturområder.

Tidligere var her endestationen for Valdresbanen, som medbragte turisme og et frisk pust til byen, men den blev nedlagt i 1989. Sidenhen har turisme forsat haft stor betydning, da der er mulighed for at kombinere naturoplevelser med byliv. Fra Fagernes har man et godt udgangspunkt for at tage en udflugt til f.eks. Kviteberg, hvor I får den mest fantastiske udsigt over byen og de erfarne vandrere bør ikke gå glip Besseggen!

Ingen bør gå glip af området mest berømte attraktion, Valdres Folkemuseum. Dette friluftsmuseum er med sine 100 historiske huse, en af de største i Norge.

Dag 1-2 overnatning Scandic Valdres

Balestrand og Sognefjorden

Balestrand ligger ved Sognefjorden, som er kun få timers kørsel fra Fagernes og her får man en fantastisk fjordoplevelse. På vejen hertil kører man gennem utrolig natur med fjelde på hver side og vilde floder rundt om hjørnet. Når I kommer til Borgund finder man deres berømte stavkirke der med dragehovederne på gavlene og indretningen er en af de mest velbevarede stavkirker i Norge.

Sognefjorden er den største og mest kendte blandt de norske fjorde. Med en længde på over 200 km, er denne fjord ganske prægtig og de smalle fjordarme som Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden (UNESCO) og Fjærlandsfjorden gør bare oplevelserne mere ”dramatiske”. Små byer ligger som perler på en snor. Landsbyen Balestrand har i årtier inspireret lokale og besøgende kunstnere fra hele verden med sit utrolige lys og natur. Arkitekturen i Balestrand vil man hurtig opdage, er både tysk og engelsk inspireret. En stor samling af kunstværker fra Balestrand, finder man på det historiske hotel Kviknes Hotel. Den historiske bygningsdel af Kviknes Hotel står stolt og smukt og er et varemærke på norsk historie og kunst.
Dag 2-3 overnatning Kviknes Hotel

Florø

Tilbage på de snoede veje, kommer man efter en times kørsel fra Balestrand og efter ni hårnålsvinge til et af Norges unikke udsigtspunkter, Gaularfjeldet. Ruten over Gaularfjeldet er en af Norges mest fantastiske, men ikke en af de særlig kendte. En af landets mest hemmelige perler som man ikke bør gå glip af! Gaularfjeldet udsigtspunkt har en unik arkitektur med spidse platform der balancerer ud i luften og får en til at føle, at man næsten svæver.

Rejseafstanden til Florø er ikke særlig lang, men den barske og flotte natur gør det umuligt ikke at tage sig ekstra god tid til at komme til næste stop. Florø er en ægte kystby med farverige huse langs havnen. Byen er omgivet af betagende ø-grupper og bærer titlen af at være Norges vestligste by.
Dag 3-4 overnatning Comfort Hotel Florø

Fosnavåg

Vores anbefaling i dag er at køre via vej 614 til Isane, hvor en fjordfærge er klar til at tage jer til Stårheim. Fosnavåg er et maritimt centrum i Norge med sin placering ved vandet så hav- og fisketure er oplagte muligheder. Der tilbydes alverdens udflugter b.la. til fuglefjeldet på Runde, som har mellem 250 og 300 fuglearter. Er man ikke særlig søstærk, så finder man også mange fjelde i Fosnavåg området, som er gode udgangspunkter for fjeldvandringer.

Få middag med udsigt på det moderne Thon Hotel Fosnavåg, der har en fantastisk udsigt over vandet.
Dag 4-5 overnatning Thon Hotel Fosnavåg

Molde

Vi håber ikke I er blevet træt af den norske kyst, for endnu mere skøn kystkørsel venter jer i dag, når I kører via Ålesund til Molde. Oplagt er at stoppe i Ålesund i et par timer for byen byder på en interessant arkitektonisk historie. Kendt for sine bygninger i Jugendstilen. I 1904 blev byen udsat for en forfærdelig brand, men indbyggerne valgte at opbygge byen igen, men i stedet for en mere nutidige design valgte de at fastholde Jugendstilen. Gå en tur ved havnen og kast et blik på de flotte bygninger. Vink farvel til Ålesund og videre mod Molde.

Fra udsigtspunktet Varden i Molde har i en panoramaudsigt over de mange fjelde, byen og fjorden. Jazz er også en af kendetegne ved Molde, som er vært for en årlig jazzfestival hvor man er garanteret fest og farver i byen.
Dag 5-6 overnatning Scandic Seilet

Surnadal

Nord for Molde kommer en af Norges mest berømte strækninger, som altid har bragt millionvis af turister til fjordnorge. Atlanterhavsvejen forbinder Molde og Kristiansund med en strækning der får en til at føle man kører på vandet. Den 36 kilometer lange vejstrækning er en noget anderledes oplevelse, som fører en over broer og dæmninger, fra ø til ø og helt derud til hvor kysten bliver til hav. Dette mesterstykke af en landevej er blevet kåret til århundredets bygningsvæk af nordmændene, og er af den britiske avis The Guardians kommet på listen over verdens bedste køreture. For enden af strækninger er en af Norges mest karakteristiske byer, Kristiansund, som er spredt ud over fire øer.

Nu forlades kysten og retningen sættes mod Trollheimen fjeldområde, gerne  vejen via Sunndalsøra og Surnadal. Området består af 4 dale, og Surnadal er hoveddalen. Thon Hotel Surnadal er den perfekte base for udforskning af Nordmøre.
Dag 6-7 overnatning Thon Hotel Surnadal

Lillehammer

Den olympiske by Lillehammer er en af de mest kendte norske byer på grund af sin rige historie og charme. Lillehammer er kendt for at være den perfekte vinterdestination for familier og vintersportsentusiaster, men at opleve at Lillehammer om sommeren er mindst ligeså en utrolig oplevelse, hvor der er sjov og fest for alle børn og voksne.  

For at nå Lillehammer køres der igennem det majestætiske Gudbrandsdalen. Lillehammer byder derfor på mere end blot norsk by charme. Og bybilledet er præget af velholdte gamle træhuse og nogle af Norges mest interessante museer. Gå en tur i centrum som er præget af unikke specialbutikker og et hav af hyggelige cafeer. Når man endelig er i Lillehammer, må man ikke gå glip Maihaugen der med sine mere end 100 gamle huse, er det største friluftsmuseum i Norge. Den flotte Garmo stavkirke fra 1300 tallet er museets mest iøjnefaldende bygning med spidse tårn og dragehoveder. 
Dag 7-8 overnatning Scandic Victoria