Del

Norge fra Toppen

Se Norge fra et helt andet perspektiv! Denne 10 dages rundrejse tager jer forbi nogle af Norges mest berømte udsigtspunkter og byer. Historisk vigtige byer, som Røros, og uvirkelig smukke byer som Geiranger og Balestrand. Få det hele med på denne rejse inklusiv 9 overnatninger.

Elverum

Ca. 140 km fra Oslo ligger Elverum der et paradis for alle naturelskere. Elverum fik først by status i 1996, så man kan kalde det for en rimelig ung by i forhold til mange andre byer i området. Det er også hjem til to af Norges vigtigste museer: Glomdalsmuseet og Norsk Skogmuseum. Det kulturhistorisk frilandsmuseum Glomdalsmuseet, dokumenterer områdets kultur og historie igennem 92 bevarede huse. Mens Norsk Skogmuseum har fokus på områdets jagt, fiskeri- og skovindustri.
Dag 1-2 overnatning Scandic Elgstua

Røros

Igennem frodige skovområder køres der mod minebyen Røros. Minebyen er den vigtigste i Norge og har siden 1980 været på UNESCO’s Verdensarvliste på grund af de autentiske træhuse. Røros’s historie har vist hvordan fattigdom og nød kan blive vendt til idyl og fred på blot et par hundrede år. Stenkirken ”Bergstadens Ziir” fra 1780, troner majestætisk over træhusene i byen og er med sine 1600 siddepladser den 5. største i Norge. Det lokale museum giver indblik i det hårde arbejdsliv hos bjergfolkene.
Dag 2-4 overnatning Røros Hotell

Geiranger

Et af Norges mest berømte udsigtspunkter venter på jer. Først skal I forbi Dovrefjell, Rondane Nationalpark og Dombås til I kommer til vej 63. Der køres nu på den imponerende fjeldvej ”Trollstigen”, der med sine 11 hårnålesving får busser, lastbiler og personbiler til at krybe sig op og ned af fjeldsiden. Husk at stoppe ved top- og bundstationen og tage et par fotos før du bevæger dig opad/nedad. Hvis vejret tillader det, så har man ved udsigtspunktet på Ørnevejen, udsigt over Geirangerfjorden og de brusende vandfald, ”de syv søstre”, i fugleperspektiv. Men først skal man gennem Valldal der er ”verdenskendt” i hele Norge! Her dyrkes nemlig de bedste jordbær, iflg. dem selv. Lige før Valldal kan man stoppe ved udsigtspunktet Gudbrandjuvet hvis navn har en meget romantisk baghistorie.

Geiranger ligger med en fantastisk udsigt over Geirangerfjorden, som kan prale med at være Norges smukkeste fjord. Og det er med god grund – omgivet af snekældte fjeldtoppe, vilde vandfald og frodige græstæpper. Det er et ægte mesterværk at se på. Siden 2005 har Geirangerfjorden været på UNESCO’s Verdensarveliste.

Dag 4-6 overnatning Hotel Union

Skei

Dalsnibba udsigtspunkt ligger en kort køretur udenfor Geiranger. Når I har været der, kan I prale med at have været på Europas højeste udsigtspunkt med fjordudsigt, som kan nås med bil. På køreturen til Skei kører I over Stryn og Loen. I Loen kan man tage Loen Skylift fra 2017 der også giver en utrolig udsigt. Der køres over Jostedalsbreen Nationalpark, som har Europas største gletsjere. Skei ligger ved Jølstravatnet, og er omringet af flotte høje fjelde.
Dag 6-7 overnatning Thon Hotel Jølster 

Balestrand

For at komme til Balestrand har man to muligheder om sommeren. Enten at køre over Fjærland med et besøg på Norsk Bremuseum og over Sogndal eller tage en af Norges bedst gemte hemmeligheder, nemlig Gaularfjeldet. Med vej 13 kører i på den nationale turistvej Gaularfjeldet med det nye fantastiske udsigtspunkt. Ruten over Gaularfjeldet er en af Norges mest fantastiske, men ikke en af de særlig kendte. En af landets mest hemmelige perler som man ikke bør gå glip af! Gaularfjeldet udsigtspunkt har en unik arkitektur med spidse platforme der balancerer ud i luften og får en til at føle, at man næsten svæver.

Landsbyen Balestrand har i årtier inspireret lokale og besøgende kunstnere fra hele verden med sit utrolige lys og natur. Arkitekturen i Balestrand vil man hurtig opdage, er både tysk og engelsk inspireret. En stor samling af kunstværker fra Balestrand finder man på det historiske hotel Kviknes Hotel. Den historiske bygningsdel af Kviknes Hotel står stolt og smukt og er et varemærke på norsk historie og kunst.
Dag 7-8 overnatning Kviknes Hotel

Eidfjord

Den næste fjord ligger kun få timers kørsel fra Balestrand, men vi synes man skal udnytte køreturen og tage den længere rute med færgen Dragsvik-Helle og Manheller-Fodnes, hvor man kommer over Aurlandsfjeldet og forbi Stegastein udsigtspunkt, hvis struktur får det til at ligne man falder udover verdens ende. Tunnelen fra Lærdal til Aurland med sine 24,5 km o, er et bevis på Nordmændenes enestående talent inden for konstruktion.  

Eidfjord markerer begyndelsen på Hardangerfjorden, og hvis man fortsætter langs Sørfjorden, vil man opleve områdets vigtigste indtægtskilde tæt på - de mangfoldige frugtplantager langs vandkant og fjeldsider. Tag eventuelt en afstikker til Steinstø Frugtgaard og smag deres lækre æblekage lavet med lokale råvarer. Og besøg også vandfaldet Vøringfossen med et nye fantastiske udsigtsanlæg. I Eidfjord kan man ikke undgå at besøge Hardanger Naturcenter.
Dag 8-9 overnatning Quality Hotel Vøringfoss

Noresund

Fuldende jeres rejse med en overnatning i fjeldet. Noresund ligger 232 km fra Eidfjord og undervejs kører man forbi Geilo, som især er kendt fra ”Min Søsters børn i sneen” og Gol med den berømte stavkirke. Men stavkirken er faktisk ikke ægte, men en kopi! Kopien er placeret i middelalderparken Gordarike – en fantastisk temapark om middelalderen og vikingernes guder. Den originale Gol Stavkirke står på Norsk Folkemuseum.
Dag 9-10 overnatning på Norefjell Ski & Spa