REJSEPLAN BERGEN-SVALBARD-BERGEN 15 DAGE
BERGEN DAG 1
Velkommen til Bergen
Hovedstaden i Vestnorge er smuk uanset vejret, så tag dig tid til at lære byen mellem de syv bjerge at kende, inden din rejse begynder. I centrum finder du Vågen og byens historiske kerne, for ikke at nævne Bryggen, der er på UNESCO's verdensarvsliste. Ved siden af ligger Fisketorget, hvor du kan nyde friske og fristende fisk og skaldyr, og hvis du tager en tur op på Fløyfjellet, får du en fantastisk udsigt over byen, havet og de nærliggende bjerge.
Når afgangen nærmer sig, finder du MS Trollfjord liggende ved Hurtigrutens terminal i havnen, hvor vi har en stilfuld gæstelounge, som er eksklusiv for vores gæster. Her kan du nyde fingermad fra Norway’s Coastal Kitchen eller sikre dig en plads på en af de mange valgfrie udflugter, som endnu ikke er fuldt booket.
Når du er blevet budt velkommen om bord, møder du skibets oplevelses-team, som vil være værter og guider på din rejse langs Norges kyst til Svalbard. Hils på dine medrejsende, og find dig til rette på skibet, der bliver dit hjem i de næste par uger.
Nyd derefter det første af mange måltider om bord, og se rækken af farverige bygninger langs havnefronten blive mindre og mindre, efterhånden som vi sejler ud i Norskehavet.
ÅNDALSNES DAG 2
Åndalsnes ved Isfjord i bunden af Romsdalfjorden er vores første anløbshavn. Efter at vi om morgenen har lagt til i byens centrum, kan vi udforske den maleriske kystby med omkring 2.000 indbyggere.
Fra 1838 til 1964 var Åndalsnes administrativt centrum for den gamle kommune Grytten. Byen blev genopbygget fuldstændigt efter et angreb under Anden Verdenskrig. Åndalsnes er en moderne by med lokalavis, og den har nogle af Norges mest imponerende naturomgivelser.
Fjeldene, der rager op over byen, er bogstavelig talt Åndalsnes’ højdepunkt. Oplev norsk friluftsliv på for eksempel en vandretur til udsigtsposten Rampestreken.
Ønsker man at nyde seværdighederne på en mere rolig måde, kan man tage en afslappende tur med Romsdalgondolen eller køre til den snoede Trollstigen-passage med bus. Uanset, hvilken aktivitet man vælger, får man den bedste udsigt over Isfjord, Romsdalfjord og de omgivende fjeldtinder.
TRÆNA DAG 3
Vi sejler i Helgelandskystområdet om morgenen. Når man ser øer rage op af vandet i det fjerne, ved man, at vores destination næsten er nået. Træna er en øgruppe på kanten af Den arktiske Polarcirkel, 33 sømil nordvest for fastlandet. Træna består af cirka 500 øer, holme og skær, hvoraf kun fire er beboet året rundt, og er en fredelig kommune med fugleliv, der trives på de for det meste ubeboede øer.
Selv om øgruppen er lille, har den en lang historie med arkæologiske fund, der antyder, at øerne har været beboet siden stenalderen. Man har fundet nogle af de ældgamle levn i en hule på Sanna, hvor der nu årligt afholdes musikfestival.
Tilbring eftermiddagen i et af Norges ældste fiskersamfund. Hvis vejret tillader det, kan vi måske nyde aktiviteter såsom vandre- og cykelture eller endda tage på øhop. Med en stor bestand af havørne er fuglesafari en anden aktivitet, man ikke må gå glip af. For en ægte, autentisk oplevelse kan man træde ned i et par ældgamle, norske fiskersko og kaste en line under sommersolen.
Når det er tid til at tage af sted om aftenen, kan man tage et hvil og slappe af på skibet. Vi krydser Den arktiske Polarcirkel på vej nordpå og fejrer øjeblikket med en lille, norsk ceremoni.
LOFOTEN DAG 4
Vi udforsker den berømte øgruppe Lofoten. Se de høje fjelde, der rager op af havet, når vi nærmer os fra syd om morgenen. Vi lægger til i Reine, der er og har været en vigtig og malerisk fiskerby siden 1743. Det er et af Norges mest fotograferede landskaber, hvor rødmalede rorbuer står og lyser op blandt fjeldkæderne, der reflekteres i havet.
Syd for Reine ved Lofotens vestlige spids ligger en af Norges bedst bevarede fiskerbyer. Byen kan besøges på en tilkøbsudflugt. I hjertet af den lille by ligger Norges fiskerbymuseum, der dækker fiskeriets betydning og udvikling i Lofoten i løbet af de seneste 250 år.
TROMSØ DAG 5
Tromsø er Nordnorges urbane, arktiske hotspot, der har imponerende arkitektur, hippe restauranter og verdens nordligste universitet - bortset fra Svalbard. Byen har en spændende polarhistorie og er et naturligt stop, inden vi sejler videre nordpå og ind i det højarktiske område.
Den moderne by har en lang arv med genstande fra nærområdet, der kan dateres tilbage til istiden. Byen voksede i betydning efter, at den blev erklæret for købstad i 1794 - trods kun 80 indbyggere. Byen blev centrum for arktisk jagt i midten af 1800-tallet, og i slutningen af 1800-tallet var Tromsø et etableret, arktisk handelscenter. Vi sigter mod at lægge til her om morgenen, så vi får en hel dag til at udforske den historiske, arktiske by og dens omgivelser. Vælg mellem en række tilkøbsudflugter. Lær noget om Tromsøs kultur og polarhistorie på en gåtur i byen. Eller se de yndefulde sæler i Polaria, der er et af verdens nordligste akvarier, hvor man kan se arter af arktisk dyreliv tæt på.
Vi kan måske også besøge den imponerende Ishavskatedral, der har en imponerende, stor, farvet glasmosaikgavl. Eller tag en tur med Fjellheisen til Storsteinen højt over Tromsø og få en exceptionel smuk udsigt over byen, fjelde og fjorde.
NORDKAP HONNINGSVÅG DAG 6
Om morgenen ankommer vi i Honningsvåg, der er den nordligste by på Norges fastland. Honningsvåg er ung by - fra 1996 - og fortsat en af Norges mindste byer.
Her kan man vælge mellem adskillige tilkøbsudflugter. Tag f.eks. på kongekrabbefiskeri, mød en oprindelig samisk familie, tag på fuglesafari eller på en guidet tur for at se, hvordan man lever her ved 71°Nord.
Honningsvåg er også porten til Nordkap, berømt for at være “Europas nordligste punkt”. Plateauet befinder sig 307 meter over havet og 2.102 kilometer syd for den geografiske nordpol. Brug et øjeblik på at kigge ud over havet fra toppen af de høje klipper og se bølgerne slå mod stenene nedenfor. På toppen af en af klipperne står ikonisk globusmonument, der inspirerer alle besøgende til at fotografere Bagefter kan man besøge Nordkapphallen, der har udstillinger og en kortfilm om kappens historie.
Når vi sejler fra Honningsvåg, nyder vi den dramatiske udsigt til plateauet fra havsiden. Skibet sejler videre ind i Barentshavet og efterlader Norges fastlandskyst langt bag os.
FRA NORGE TIL SVALBARD DAG 7
Bjørnøya er den sydligste ø i Svalbards øgruppe og ligger lige omkring halvvejs mellem Norges fastland og Spitsbergen. Vi ser det utilgængelige land fra skibet om eftermiddagen, så tænk på det som indledning på Svalbard-oplevelserne.
Når man ser øen, bemærker man måske manglen på træer og endda buske. Her vokser kun meget lidt, og overfladen er delvist kun dækket af et lag mos og lav. Uanset, hvad der end vokser her, får det næring og gødning fra det rigelige fugleliv, der yngler på klipperne. Hav kameraet klar til at tage billeder af små alke, søpapegøjer, sortbenede rider og mallemukker, der flyver hen over de dramatiske klippetoppe og stejle skråninger sammen med mange andre havfuglearter.
Øens navn betyder bjørneøen, men de eneste indfødte pattedyr er polarræve. Øen fik sit navn, da en isbjørn blev set svømme i vandet i nærheden, men det er et usandsynligt syn her så langt sydpå. På skibet kan man lære om Bjørnøyas historie gennem de polarhistoriske foredrag. Her lærer vi noget om de historiske ekspeditioner, der førte til opdagelsen af stedet, og de efterfølgende krav, som lande har gjort i forhold til øen. Hør om det utilgængelige fristeds strategiske betydning og om den rolle, som Bjørnøya havde i Anden Verdenskrig.
Vi sejler videre fra Bjørnøya og gør fortsat brug af M/S Trollfjords faciliteter til afslapning såsom fitnesslokale og sauna. Der er også et foto-kursus, så man kan få det rette fokus, når man fotograferer dyrelivet og vildmarken, der venter på Svalbard.
LONGYEARBYEN DAG 8
Vi ankommer på Spitsbergen, der er den største af øgruppen Svalbards tre hovedøer. Storslåede brune og grønne fjelde rager op og breder sig fra den højarktiske tundra, mens floder med smeltet sne risler gennem dalens sletter og glimter under sommersolen. Brug et øjeblik på bare at mærke stemningen her på Svalbard. Vi er på en breddegrad på mere end 78° Nord og kun 1307 kilometer fra selve Nordpolen. Luften i den arktiske vildmark er frisk og ren, og temperaturen om sommeren ligger gennemsnitligt på mellem nul og otte grader Celsius, takket være Golfstrømmens nordlige del.
Longyearbyen ligger på bredderne af en fantastisk, stor fjord. Det er den største bosættelse på Svalbard og fastsat som verdens nordligste bosættelse med flere end 1.000 indbyggere.
Byen er oprindeligt udsprunget af en kulminekoloni fra 1906 og huser nu omkring 2.000 indbyggere fra hele verden. Nu er byen knudepunkt for eventyrrejsende, forskere og ingeniører, der er tilknyttet forskningsprojekter såsom den berømte Frøbank.
Gå en tur i byen og nyd dens samling af gallerier, beværtninger, restauranter, bryggerier og det bemærkelsesværdige North Pole Expedition Museum. Vi har tilkøbs udflugter til de imponerende landskaber, der omgiver Longyearbyen.
DET ARKTISKE RIGE DAG 9
Mens vi sejler fra Longyearbyen, anbefaler vi at stå tidligt op for at nyde den imponerende udsigt over Kongsfjorden, der er en af områdets største fjorde. Indgangen er beskyttet af to kolossale, knirkende gletsjere, der regelmæssigt kælver is i fjorden.
Strækningen er også et godt sted at spejde efter hvalrosser, der soler sig på bredderne, og de mange trækfuglearter, herunder søpapegøjer, kongeedderfugle, kortnæbbede gæs og lomvier.
Polarræve og Svalbard-rensdyr kan af og til ses på land, og hvidhvalen er kendt for at komme op til overfladen her. Hvis vi er heldige, ser vi måske endda en isbjørn ved kysten på rov efter remme- og ringsæler. På spidsen af halvøen Brøgger på en af Kongsfjords bredder, ligger Ny-Ålesund. Som i Longyearbyen lå her først en kulmine, men fra midten af det 20. århundrede blev stedet vært for forskningsstationer. Om sommeren er her flere end hundrede forskere fra 20 glaciologi- og klimainstitutter fra mere end 10 lande.
Gå en tur i en af verdens nordligste besættelser, besøg det lokale museum og souvenirbutikken eller send et postkort fra det fjerne til venner og familie fra det lille posthus. Man kan også tage på en guidet tur til Amundsen-monumentet, der blev rejst til ære for den fantastiske, norske opdagelsesrejsende, der slog alle rekorder, da han nåede Nordpolen i 1926. Amundsen fløj luftskibet Norge fra Ny-Ålesund over Nordpolen og landede i Alaska tre dage senere.
SVALBARD DAG 10
Det er desværre tid til at sige farvel til Svalbard og Spitsbergen og vende tilbage til det norske fastland.
Undervejs kan man slappe af. Hvis himlen er skyfri, kan man nyde lidt sommersol ude på dækket og spejde efter hvaler, delfiner og marsvin. Eller hvis det ikke er så varmt udenfor, kan man nyde saunaens beroligende damp.
Få et fascinerende indblik i lokalhistorie og dyreliv ved at overvære Coastal Experience-teamets foredrag. Teamet tilbyder måske også kurser i fotografering, så man kan få hjælp til at tage fantastiske billeder i de kommende dage. Nyd Norway's Coastal Kitchen-konceptets overdådige mad og drikkevarer. Kokkene anvender de bedste, mest smagfulde, lokale norske råvarer. Som en ekstra fornøjelse kan der være smagsprøver på regionale specialiteter eller demonstrationer af vores dygtige skibskokke i showkøkkenet.
TIL SØS & SENJA DAG 11
Efter en dag på havet kommer vi tilbage til Norges fastland.
Dagens første stop er Tromsø. Her losser vi fragt fra Svalbard og laster skibet med fragt til de sydlige havne, inden vi fortsætter til Senja. Øen er en af landets største og en af Nordnorges mest populære destinationer, som CNN har rangeret blandt verdens ti smukkeste øer.
De lokale beskriver stolt øen som ”Mininorge”, fordi Senja indeholder alle de forskellige karakterer af landskabet langs Norges kyst – fra den nordlige kysts sandstrande, turkisblå hav og høje fjelde til det sydlige Senjas stenede kyst, fyrreskove og Ånderdalen nasjonalpark. Mod øst finder man kuperede bakker og birkeskove.
Gå i land i den charmerende fiskerby Torsken og udforsk med bus, på elcykel eller til fods. Man kan også tage på dyresafari ved fjordene som en af tilkøbsudflugterne.
SVOLVÆR & LOFOTEN DAG 12
Begynd dagen med et par timer i Stokmarknes, der er en historisk by med en særlig plads i vores hjerter. Den Norske Kystrutes fødested. Det er et passende sted for Hurtigrutemuseet, hvor man kan fordybe sig i atmosfæren fra en anden tid på vores pensionerede skib fra 1956, M/S Finnmarken, der ligger udstillet i glas på havnefronten.
Efter Stokmarknes sejler vi via Raftsundet og Trollfjorden til Lofoten. Resten af dagen udforsker vi den imponerende øgruppe. Øgruppen hyldes som et af de mest spektakulære områder i hele Norge, og man forstår hvorfor, når man ser dens takkede grønne klipper rejse sig dramatisk op af havet og klatre højt op mod himlen som enorme tænder.
Øgruppens bankende hjerte er Svolvær, hvor vi lægger til. Der er butikker og restauranter, og man kan bruge timer på at udforske og lære byen at kende.
Vælg fra et udvalg af de bedste håndplukkede udflugter i Lofoten for at opleve fjeldene, øerne og byerne omkring Svolvær. Tag på fiske- og kajakture eller nyd de imponerende landskaber til fods eller på en bustur.
HELGELANDSKYSTEN DAG 13
Skibet fortsætter sydpå og når til midten af Norges kyst. Helgelandskysten er en velkendt strækning, der er fuld af karakteristiske fjelde, der har givet inspiration til mange myter og folklore.
Mens vi sejler, skal du holde øje med Vega-arkipelaget, en klynge af ca. 6.500 øer, skær og holme. Der er et UNESCO World Heritage Center på Gardsøy, som viser, hvordan man høster de højt værdsatte edderdun ved at udstyre fuglene med små kasser, hvor de kan bygge reder.
Vi lægger til i Brønnøysund, der har en skøn lystbådehavn og en nygotisk stenkirke fra 1870. Brug tiden på at udforske byen eller deltag i tilkøbsudflugter såsom kajakroning, cykling eller en sejltur med RIB-båd.
Længere fremme fra Brønnøysund ligger fantastiske Torghatten. Det første, man bemærker ved Torghatten, er hullet, der går lige igennem fjeldets midte. Ifølge legenden blev Torghatten dannet, da Hestmannen i skuffelse over at være blevet afvist af den smukke Lekamøya, skød en pil efter hende. Kongen i Sømnafjellet så det og kastede sin hat imellem, og pilen gik lige igennem hatten og dannede hullet. Så skinnede solen, og alle blev til klipper.
I roligt tempo tager det cirka en time at gå til hullet i Torghatten på en tilkøbsudflugt. Panoramaudsigten over træerne og øerne, der strækker sig ud foran os, er det hele værd.
ÅLESUND HJØRUNDFJORD DAG 14
Skibet lægger kort til i Ålesund, der er kendt for sin jugendstil-arkitektur og maleriske beliggenhed på en halvø ved fjeldet Aksla. Hvis man deltager i en udflugt på land til Hjørundfjorden og Sæbo, er det her, man går i land. Man kan også udforske byen til fods.
I nærheden af Ålesund skærer den fantastiske Hjørundfjorden sig gennem Sunnmørsalpenes tinder, der er 1.700 meter høje. Fjorden ligger smukt indlejret i Sunnmørealperne, hvilket betyder, at det er områdets skjulte perle og en hemmelighed for de fleste andre skibe.
På bredden af en af Hjørundfjordens arme ligger idylliske Sæbo. Med skibets små både kan man komme i land og tage på en tilkøbsbustur eller en tilkøbsvandretur for at udforske Sæbos charmerende gader, fjorde og fjeldlandskaber, nærliggende byer og lokalkultur. Hvis man forlod M/S Trollfjord for at tage på en udflugt ved Ålesund, er det også her, man genforenes med skibet.
Vi nærmer os hastigt rejsens sidste dag. Vi kan ikke komme på nogen bedre måde at fejre vores oplevelse med Svalbard-ekspressen på end med en afskedsmiddag på rejsens sidste aften.
BERGEN DAG 15
Vi ankommer i Bergen om morgenen. Det er tid til at gå i land, men først tager vi pænt afsked med de andre passagerer og besætningen på M/S Trollfjord, der har gjort vores Svalbard Express-rejse så behagelig.
Vi har rejst som en del af denne historiske, ikoniske rejse til bider af paradis på Norges kyst, noget du ikke lige glemmer foreløbigt. Hvis man har deltaget i tilkøbsudflugter, får man billeder af sig selv til deling - f.eks. fra kajak-, fiske- og cykleture i nogle af de smukkeste naturlandskaber, der findes.
Vi ved, at der er glade minder fra Nordkap, Helgeland, Lofoten, Senja, Hjørundfjord, krydsningen af Den arktiske Polarcirkel, Tromsø, Bjørnøya, Longyearbyen og Ny-Ålesund at tage med hjem, og som vil gøre venner og familie grønne af misundelse.