Del

VEGAØERNE (SSJS1) - Sandnessjøen-Brønnøysund

NIVEAU 1. Vegaøerne  - verdensarv i dramatisk natur mellem Sandnessjøen og Brønnøysund, lige syd for Polarcirklen. Turen dertil foregår med komfortabel speedbåd til Sandnessjøen, gennem et væld af små øer og rev i skærgården, hvor klipper veksler med hvide strande og turkisblåt havvand.
I 2004 blev øernes kulturlandskab optaget på UNESCOs Verdens- og kulturarv, dette pga. måden, hvorpå generationer af af bønder og fiskere har opretholdt en bæredygtig levevis baseret på deres enestående høstmetode af edderdun. I mere en 1500 år har edderfuglen nærmest været som et husdyr, med egne små rugehuse, som øboerne har bygget til fuglene. Når fuglene forlader deres reder, bliver de efterladte dun plukket og brugt til de varmeste, blødeste dyner og puder. Netop denne bæredygtige tradition, har fået en plads på UNESCOs verdenarvliste.
I Vega Verdensarvscenter, som åbnede i 2019, kan du opleve og lære mere om dette samspil mellem mennesker og fugle. Herunder bygning af reder og små rugehuse til fuglene, beskyttelse af rugende fugle og høst og rensning af de dyrebare dun.

Efter besøget på verdensarven på Vega går turen videre til Brønnøysund, hvor man igen går ombord på Havila Kystruten.
Inkl. i turen: Lokal snack og kaffe/te

Kører kl. 11.45-17.15 i perioden: 01.06-30.09. Varighed: 5 t. 30 min.

Pris 2024: DKK 2.550